loader

Visszatekintés

AZ ELMÚLT 15 ÉV, NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK

A tizenöt éve alakult Első Fehér Asztal Lovagrend legfontosabb célja a nemzeti gasztronómiai hagyományok ápolása és továbbadása. A szervezet ma már nem csak az országhatáron belül, de azon kívül is feladatának tartja a szakma legjobbjainak összefogását, hogy a jövőben is legyen kitől átvenni a tudást és megadni a lehetőséget arra, hogy a nemzeti értékeink fennmaradjanak.
Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, Oscar-díjas mesterszakács annak idején a legnagyobbaktól tanulta a szakmát. Tanítói között olyan nevek voltak- Gundel, Túrós, Csáky – akik a magyar gasztronómia hírnevét megalapozták. Amikor Laci bácsi tanoncként valamit nem értett és kérdezte a tanítóit, a nagyok mindig ezt mondták neki: „Ha nem tudod, nézd meg a Nagy Könyvben!” Azonban mivel nem volt ilyen könyv, Laci bácsi úgy gondolta, hogy a nemzetnek feltétlenül szüksége van egy olyan átfogó műre, amelyben tényleg minden megtalálható a gasztronómiáról. Az értékeinket fontos, hogy bemutassuk mindenkinek, a hagyományainkat pedig ápolni kell, hogy az utókor is tanulni tudjon belőle.

Így született meg az ötlete a Magyarok Asztala elnevezésű egyetemes műnek, mely 2005-ben készült el és jelenleg a Parlament épületében van kiállítva. Ez a Guinness-rekord méretű könyv nemcsak méreteiben, hanem tartalmában is a legnagyobb, legátfogóbb mű hazánk gasztronómiai történelmében. Tartalmát tekintve a könyv az egyes fejezetekben nemcsak a történelmi időszakokat – a honfoglalástól napjainkig – mutatja be, hanem az adott időszakra jellemző ételeket is. Felvonultatja továbbá mindazokat a személyeket, akik a magyar gasztronómia hírnevét megalapozták, megemlékezik a világkiállításokon elért hazai vonatkozású eredményekről, illetve ismerteti a hazánkban élő 13 nemzet konyháját.

A könyv elkészítése után fogant meg az ötlet, hogy meg kellene alapítani a magyar gasztronómiai lovagrendet, melyben olyan szekciók lennének, amelyek a könyv egyes fejezeteiben is bemutatásra kerültek. Az eredmény 2005-ben megszületett, Benke Laci bácsi nagymester vezetésével hivatalosan is megalakult az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend és elfogadták annak alapszabályzatát is. A Lovagrend feladatát abban határozták meg, hogy megfelelően képviselje a magyar gasztronómiát az országon belül és nemzetközi szinten is, továbbá elősegítse annak megjelenítését különböző társasági eseményeken és rendezvényeken. A szervezet vállalja, hogy a magyar gasztronómia különböző szakterületein tevékenykedő tagokat koordinálja, és szakmai érdekképviseletüket ellátja. Ennek megfelelően nemcsak a szakácsok, cukrászok és vendéglősök a tagjai, hanem tíz önálló szekciójában egyesíti a szakmán belül már működő lovagrendeket is.

A tagozatok javaslatára és a nagytanács minősítése alapján évente kategóriánként öt díjat adományoznak magánszemélyeknek a gasztronómiáért tett szolgálatukért. A Lovagkereszt kitüntetésnek arany, ezüst és bronz fokozata van. Az elismeréseken kívül kétévente pedig tagfelvétel történik a Lovagrendbe, amelyet mindig valamilyen impozáns helyszínen, nagy ünnepség keretében rendeznek meg. A Lovagrendnek nemcsak magyar, hanem külföldi állampolgár is tagja lehet.

Az elmúlt tizenöt év alatt számos rangos esemény megszervezése, rászorulókon való segítségnyújtás, a magyar konyha nevének öregbítése köthető a szervezet nevéhez most már nemcsak határokon belül, hanem azokon kívül is. 2012.Április 26-án Erdélyben is megalakult az Erdélyi fehér asztal lovagrend Ambrus Gizella Nagymester vezetésével tizennyolc taggal, Zentán – Kispiacon 2012.Szeptember 10,-én megalakult a Vajdasági fehérasztal lovag rend Varbai András Nagymester vezetésével tizenöt taggal. Ungváron előre haladott tárgyalások vannak a lovagrend megalakításán. Felvidéken Kassán és Székelyudvarhelyen pedig szintén tárgyalási szinten van a lovagrend a megalakulása.

A határon túli magyarság fontos összetartó ereje a hagyományok ápolásában rejlik, és ez igaz a gasztronómiára is.
A Lovagrend hitvallása is ezt tükrözi: „A gasztronómia egy nép nemzeti kincse, mely tükrözi múltját, jelenét és meghatározza jövőjét is.
Az étkezési kultúra határok nélkül íveli át a világot és élteti a nemzetet.”
Fontos üzenet lehet a mai rohanó világban az, hogy közösen étkezni szépen megterített asztalnál, békét hoz minden ember szívébe.
Vagy ahogy Laci bácsi mondja: „A fehér asztal a béke szigete, ahol népek, nemzetek sora dől el, de a miénk is.”


© a weboldal teljes tartalma szerzői jog védelme alatt áll

Első Magyar Fehérasztal Lovagrend