loader

Történetünk röviden

A Magyarok Asztala c. könyv

Ebben a rohanó világban egyre kevesebb időnk marad nemzeti hagyományaink ápolására. Hajlamosak vagyunk arra, hogy nemzeti értékeinket elfelejtsük, hagyományainkat ne megfelelően ápoljuk. Ezen gondolatok jegyében, Benke László olimpiai bajnok mesterszakács  elkészítette „A Magyarok Asztala” című könyvet, mely nemcsak méreteiben, hanem tartalmában is a legnagyobb, legátfogóbb méretű műnek mondható hazánk gasztronómiai történelmében.

A könyv mérete 100cm x 70cm-es. A külső borítója egy diófából készült dombormű, melyet Simmer Sándor fafaragó készített. A belső borítója nyírott szürkemarhabőrbe burkolt, és a felirat, valamint a korona motívum rajta 14. karátos aranyból készült. Belső kinézete hasonló, mint a korabeli kódexek. Minden egyes fejezet iniciáléval kezdődik, minden fejezet kezdésekor korhű, az étkezési kultúránkhoz kapcsolódó jeleneteket ábrázoló ornamentika látható.

Tartalmát tekintve a könyv az egyes fejezetekben nemcsak a történelmi időszakokat – a honfoglalástól napjainkig – mutatja be, hanem az adott időszakra jellemző ételeket is. Bemutatja továbbá mindazokat a személyeket, akik a magyar gasztronómia hírnevét megalapozták (Gundel, Túrós, Csáky), illetve ismerteti azok néhány jellegzetes ételét is.

A Magyarok Asztala könyv megemlékezik a világkiállításokon elért hazai vonatkozású eredményekről (Brüsszel, Luxemburg stb). Fényképes arcképcsarnokában helyet kapnak mindazok, akik gasztronómiai világbajnokságon, olimpiai bajnokságon, érmeket szereztek hazánknak.
Ismerteti a hazánkban élő 13 nemzet konyháját. Foglalkozik az ínyes mesterek munkáival, kenyerünk történetével, ismerteti italainkat, összegzi a magyarországi 33 borlovagrendet, és ezeken keresztül hazánk történelmi bortermő vidékeit, továbbá pálinkáinkat, söreinket, ásványvizeinket.
Érdekes előadásban tálalja a ma már hungarikumnak számító fűszerpaprika történetét, illetve eredeti forrásból származó kolbász és szalámi recepteket ír le.

Megannyi érdekes, és méltánytalanul elfelejtett értékünk van jelen a könyvben. A Magyarok Asztala egy átfogó, a gasztronómiai iránt érdeklődők számára kifejezetten fontos, egyetemes mű, mely a hazai, jó minőségű termékeken kívül, mindazoknak az embereknek is átfogó emléket állít, akik sokat tettek a magyar gasztronómia fejlődéséért.

Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend

A gasztronómia egy nép nemzeti kincse, mely tükrözi múltját, jelenét és meghatározza jövőjét is. Az étkezési kultúra határok nélkül íveli át a világot és élteti a nemzetet. E nemes rangot a nemzet mesterei és szakmai nagykövetei életük munkájával vívták ki, melyet kötelességünk megőrizni és átadni a jövő generációjának.

Benke László

A Benke László négyszeres olimpiai bajnok, Oscar-díjas mesterszakács és Gribek Lajos szerkesztésében megjelent Magyarok Asztala című Guinnes-rekord méretű könyv 2005. március 12-én – az Országgyűlés Elnökének védnökségében – ünnepélyes keretek között lett elhelyezve a Magyar Parlament Vadásztermében.

Ezen az ünnepélyes ceremónián fogant meg az ötlet, hogy megalakítsák a magyar gasztronómiai lovagrendet Benke László vezetésével. Eredményeként 2005. december 14-én a pestlőrinci Zila kávéházban hivatalosan is megalakult az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend és elfogadták annak alapszabályát.

Feladata az lesz, hogy a magyar gasztronómiát az országon belül és nemzetközi szinten is megfelelően képviselje és elősegítse annak megjelenítését különböző társasági eseményeken és rendezvényeken. Alapszabályában vállalja, hogy a magyar gasztronómia különböző szakterületein tevékenykedő tagokat koordinálja és szakmai érdekképviseletüket ellátja. Ennek megfelelően nem csak a szakácsok, cukrászok és vendéglősök a tagjai, hanem tíz önálló szekciójában egyesíti a szakmán belül már működő lovagrendeket is.

A Lovagi Tagozatok:

 • Borász lovagi tagozat
 • Cukrász lovagi tagozat
 • Gasztronómiáért lovagi tagozat
 • Gasztronómiai termék előállító lovagi tagozat
 • Pálinkás lovagi tagozat
 • Pék lovagi tagozat
 • Sörkészítő lovagi tagozat
 • Szakács lovagi tagozat
 • Szikvíz és üdítőital előállító lovagi tagozat
 • Vendéglős  és vendéglátós lovagi tagozat
 • Az alapítók szándéka szerint  óvja az egyetemes és a magyar vendéglátás értékeit, nemes hagyományait, a vendéglátás és a gasztronómiában alkalmazott, tudományos, technikai és technológiai módszereinek továbbfejlesztését támogatja és elősegíti azok  alkalmazását a mindennapok gyakorlatában. 
 • Feladata, hogy évente egy alkalommal elismerést és jutalmat adjon a gasztronómia és idegenforgalom területén tevékenykedő és a gasztronómiáért tevékenykedő szakemberek részére,
 • Ifjúságnevelésben és a gasztronómia iskolai oktatásában tanfolyamokkal  képzésekkel kurzusokkal vesz részt,
 • határon túli magyarokkal kapcsolattartás és gasztronómiai együttműködés a hagyományok megőrzéséért.
 • Kulturális idegenforgalmi és gasztronómiai örökség megóvása, OSCAR díjasok, olimpiai és világbajnokok szellemiségének tovább vitele.
 • Karitatív programok szervezése és humanitárius tevékenység.
 • Gasztronómiai, hagyományőrző és idegenforgalmi rendezvények szakmai segítése.
 • Gasztronómiában, idegenforgalomban megöregedett szakmailag  kiemelkedőt  alkotó
 • idős kollégák szakmai tudásának továbbadása
 • Célja hogy hagyományaink ápolásával, történelmi étkezési kultúránkat megőrizze, továbbadja és példát mutasson a jövő nemzedékének. 

A NAGYMESTER Garaczi János, a IGAZGATÁSI FŐKANCELLÁR Fekete Antal GASZTRONÓMIAI FŐKANCELLÁR pedig Bene Sándor.

A teremtő a mindennapi étkezés gondjával nyűgével büntette az embert ,de megáldotta  az étel ízének zamatának élvezetével.
Az étkek és ízek harmóniájának megteremtése örök kihívás és feladat. Nincs nagyobb vagy tisztább öröm az életben mint hogy embertársaink életét szebbé derűsebbé tegyük a fehér asztal mellett

Benke László


© a weboldal teljes tartalma szerzői jog védelme alatt áll

Első Magyar Fehérasztal Lovagrend